Bernt Isak Wærstad holder kurs i Ableton Live på Notam.

 • Innføringskurs 23, 24. og 25. april
 • Påbyggingskurs 2. og 3. mai
 • Alle dager kl 10-14.30 (inkl pause)

Priser
Innføringskurs 1800,- påbygging 1200,- Samlepakke 2800,-

Påmelding
Send en mail med navn og postadresse til info@notam02.no. Ta med org.nr dersom du er et foretak.

Introduksjonskurs
Dette kurset er beregnet på dem som er helt ferske i Ableton Live eller føler de trenger oppfriskning i grunnleggende funksjoner. Kurset foregår over 3×4 timer, pluss lunsjpause, hvor første del vil dekke grunnleggende funksjoner og bruk av programvaren, del 2 vil ha fokus på produksjon og komposisjon og del 3 på livefremføring og bruk av Live/laptop som instrument.

Utstyrskrav for introduksjonskurs

 • Laptop med Ableton Live 9 eller 10 (Standard eller Suite)
 • Lydkort med minimum 1 mic-preamp
 • Headset (helst av litt kvalitet og ikke iphone-plugger)
 • 1 mikrofon m/XLR-kabel
 • Minimum 1 MIDI-kontroller
 • (Valgfritt): et instrument du er interessert i å kombinere med Ableton Live

Påbyggingskurs
Dette kurset er for dem som behersker grunnleggende bruk av Ableton Live og er ute etter å utforske litt mer avanserte funksjoner. Vi vil se på praktiske bruk av Live innen ulike bruksområder innen scenekunst, livefremføring og livelyd. Det blir en kort introduksjon til Max/MSP-programmering og Max for Live, flerkanalslyd, integrasjon med Qlab og eksempler på bruk av Arduino med ulike sensorer og motorer.

Utstyrskrav for påbyggingskurs

 • Laptop med Ableton Live 9 eller 10 Suite (vi skal bruke Max for Live)
 • Lydkort med minimum 4 lydutganger (for enkelt flerkanalsoppsett)
 • Headset (helst av litt kvalitet og ikke iphone-plugger)
 • Minimum 1 MIDI-kontroller

Hvis du har en Arduino og noen sensorer/leds etc. liggende, kan du gjerne ta det med på kurset, men det er ikke et krav. Kurset er hovedsaklig basert på Live 9, siden Live 10 er såpass ny og ustabil ennå, men hvis det er tid (og interesse) kommer vi til å ta en rask kikk på de mest spennende endringene i Live 10.

Om læreren:
Bernt Isak Wærstad (1984) er musiker, lydkunstner, programmerer og instrumentdesigner med master i musikkteknologi fra NTNU. Som utøver opererer han innen en rekke ulike sjangere som elektro-akustisk friimprovisasjon, støy og kunstrock. Han er et sentralt medlem av en rekke ulike konstellasjoner som “Vingelklang”, “Tapewind”, “Shõkõgun”, “T-EMP” og “COSMO Collective”. Wærstad er en del av Partikkel Audio, som står bak utviklingen av “Hadron Particle Synthesizer” og en av initiativtakerne bak “The COSMO Project”, et open-source, open-hardware rammeverk for å designe og bygge egne programmerbare instrumenter. De siste årene har Wærstad utvidet sin virksomhet inn mot scenenkunstfeltet, der han har vært engasjert i en rekke prosjekter, sist på “New Skin” – vist på Ultimafestivalen 2017 – hvor han var engasjert som instrumentbygger, lyddesigner og utøvende lydtekniker. Teknologi og kunst ligger i kjernen av Wærstads virke, hans arbeid er en søken eller balansepunktet mellom de to. Wærstad er også tilsatt som universitetslektor innen live elektronikk og instrumentdesign ved NTNU og NMH.

12.-13. mai, kl 11-17 på Notam

http://www.bandorg.no/kurs/FORM2/
FORM2 (TIME STRETCH/GRANULÆR SYNTESE/SAMPLE HOLD)

FORM1 var bare starten på et vakkert pedaleventyr. I år tar vi det opp noen kraftige hakk og lanserer snart et beist av en pedal, med 4 lydbanker og plass til 32 programmer. Denne pedalen vil du kun få tak i ved å delta på BandOrgs workshoper med Pladask Elektrisk.

Foto: BandOrg – Gitcha feelz on wit FORM2

Om pedalen
FORM2 har intet mindre enn fire banker med plass til totalt 32 programmer. 24 programmer er laget av Pladask Elektrisk, og byr på et lekkert utvalg av granulære lyder, tidsstrekking (timestretch), tapesimulator, looper effekter a la CT5. De åtte gjenværende programplassene er satt av til dine egne programmer. FORM2 er utviklet, produsert og kodet av Pladask Elektrisk for (og i tett samarbeid med) BandOrg. Pedalen er basert på SpinSemi`s reverbchip FV-1 som du finner i en rekke finfine pedaler fra utenlandske pedalmakere som f.eks Old Blood Noise Endeavors, Dr. Scientist, Earthquaker Devices, Mr. Black, Red Panda, Hologram Electronics, Cooper Fx, Catlinbread m.fl.

Hvilke lyder lager den?
FORM2 har tre lydbanker med 24 forhåndsinstallerte programmer. Bank 4 er satt av til dine egne programmer (8 programmer). Bank 1 og 2 inneholder helt nye programmer, mens bank 3 inneholder programmene fra FORM1. Så, hva slags nye lyder har FORM2? Den første lydbanken inneholder programmer i kategorien «Time Stretch» hvor du blant annet finner «Time Stretch Random Pedulum» og «Beat Repeater». Den andre lydbanken inneholder programmer i kategorien «Granulær syntese» hvor du blant annet har «Random Octave / Direction Sample Playback» og «Grain Shuffle / Mask» og «1 Head Octave Sample Playback». På workshopen vil du lære å programmere egne effekter, du får innføring i bruk av programvare og hardware som trengs for å kommunisere med FV-1 chipen.

Pladask Elektrisk
Pladask Elekrisk er et pedalmakeri fra Bergen som drives av Knut Olai Mjøs Helle. Knut Olai er utdannet musikkteknolog ved NTNU og har produsert pedaler under bedriftsnavnet Pladask Elektrisk siden 2014. Fellesnevner for pedalene hans er en kjærlighet for uortodoks lydmanipulasjon og rom for eksperimentering. Effektpedalene produseres for hånd i Bergen.

Hva må du ha med
Kretsen til FORM innebærer endel loddearbeid. Det er derfor en fordel om du har litt loddeerfaring. Du må ha med deg egen loddestasjon. Spissen bør ikke være for stor (meiselformet spiss anbefales). Ta også med nebbtang, avbitertang, (avisoleringstang hvis du har), skiftenøkkel og et stjernejern og flattjern.

Datoer, tider og steder:
* Bergen, 17.-18. mars kl.11-17, @BEK – Bergen senter for elektronisk kunst
* Trondheim, 14.-15. april kl. 11-17, @WorkWork
* Oslo, 12.-13. mai, kl 11-17, @notam

Pris og påmelding
Deltakeravgiften er 2 500 kroner (pr person pr workshop). Du melder deg på via påmeldingsskjemaet på denne siden! Påmelding er økonomisk bindende. Påmeldingsfrist er helt frem til 1 uke før workshop.

Tirsdag 27. februar 12 – 1.30 er det LAB-konsert i NMHs Levinsal med improvisasjonsmusikerne Andrea Neumann (Tyskland), Morten Qvenild, Ivar Grydeland og noen egenrådige datamaskiner utviklet i samarbeid med oss. Med utgangspunkt i egen «logikk» griper maskinene inn i det improviserte samspillet. LAB-konsertene består av kunstneriske utprøvinger og samtaler med publikum og utgjør en viktig del av prosjektet Goodbye Intuition. Samtalene ledes av kommentator Henrik Frisk. Dette er den første konserten i serien.

Eventet er gratis.

Om prosjektet:

Goodbye Intuition (se hjemmesiden) improviserer deltakerne med «kreative» maskiner. Å spille er kjernen i undersøkelsen, og gjennom erfaring undersøker de følgende spørsmål:

 • Hvordan improviserer vi med «kreative» maskiner, hvordan lytter vi, hvordan spiller vi?
 • Hvordan vil improvisere innenfor et interaktivt menneske-maskin-domene utfordre våre roller som improvisatorer?
 • Hvilken musikk kommer fra den menneskelige maskinens improviserende dialog?

 

Goodbye Intuition er langvarig utviklingsprosjekt som undersøker endringer i persepsjonen hos musikere som improviserer sammen og deres publikum, mens man bruker sanntids datamaskingenerert lydrespons, – en representasjon av en autonom applikasjon relatert til det improviserte musikalske materialet.

Prosjektet tar sikte på å undersøke samarbeidet mellom mennesker og autonome applikasjoner, alt fra et nivå av enkel sjanseoperasjon til implementeringer av mer komplekse læringsalgoritmer, og i siste instans sikter det mot mer sofistikerte eller kanskje til og med tett på menneskelig musikalske interaksjoner fra datamaskinen – for å kunne undersøke innflytelsen som en ganske selvgående, men uforutsigbar agent har på menneskelige musikere, og observere deres endring av perspektiv i løpet av musikalske økter.

Programvarene til prosjektet er laget av Notam. Målet er å gi et sett med applikasjoner med noenlunde modulære (byggeklossaktige) abstraksjoner for de forskjellige funksjonene, for eksempel autonom hendelsesdeteksjon og responsopptak og/eller avspilling, opprettelse av forskjellige arkiver av det mottatte materialet, samt sanntids og frakoblet funksjonekstraksjon, databasesamling og veiledet læring basert på dette, og sist men ikke minst å designe musikalsk atferd som pålegges en rekke valgmuligheter, for eksempel endret avspilling, granulær rekonstruksjon og MIDI-generering.

Foreløpig er det to hovedprogrammer under utvikling, som både er fokusert på arkivering av materialet med ulike detaljnivåer og som genererer lyd med enten endret avspilling eller granulær rekonstruksjon av et gitt materiale basert på flere kriterier av likhet.

Utvikleren er Bálint Laczkó, en ungarsk komponist, live-elektronikk-utøver og utvikler av en rekke lydrelaterte applikasjoner. Han har mastergrad i klassisk og elektroakustisk komposisjon fra Liszt Ferenc Academy of Music i Budapest. For tiden jobber han på Notam. Hans hovedområde i musikk er kammer/ensemble-musikk, kringlyd, materialbasert lyddesign, og anvendelse av forskjellige maskinlæringsalgoritmer, (og mer generelt algoritmiske løsninger) i komposisjon. En rekke av hans verk er tilgjengelige på SoundCloud: